fbpx

Column Blerickse Krant

Column 12 - Blerick-Centrum - 23-02-2021

Veilige heropening winkels, het kan!
We kennen en voelen de enorme zorgen en pijn die de langdurige sluiting bij de ondernemers teweeg brengt. Werk van jaren wordt in enkele maanden volledig afgebroken. De reserves zijn op, pensioenen worden aangewend en de steun van de overheid is véél en véél te weinig. We begrijpen dan ook dat ondernemers nú in actie willen komen. En er kan natuurlijk niemand tégen het openen van winkels zijn, we zijn het immers allemaal helemaal beu! Maar dan wèl met voorbehoud van maatregelen die dit toelaten. Dus niet vanuit individuele acties, maar met keuzes vanuit het collectief! We hebben de afgelopen tijd laten zien dat we samen in staat zijn, zaken voor elkaar te krijgen, samen met alle stakeholders! Dan moeten we dit ook samen doen! Afgelopen dagen zijn er vele initiatieven ontstaan om deze belangrijke motor van BV Nederland met alle zorgen onder de aandacht te brengen.

Hieronder de brief vanuit de landelijke brancheorganisaties en centrummanagerscollectief die ook vanuit Blerick-centrum is ondertekend:

“Beste politieke partijen,wij doen de dringende oproep om ondernemers toe te staan de deuren weer te openen vanaf woensdag 3 maart. Zij zijn van onschatbare waarde voor onze winkelgebieden. Onze winkeliers, kappers, horecaondernemers en cultuursector zitten te springen om op een veilige, verantwoorde en gastvrije manier hun klanten en bezoekers weer te ontvangen. Hiervoor liggen per sector slimme plannen en maatregelen klaar. Plannen die bewezen effectief zijn. Plannen die bijdragen aan het weer versterken van onze winkelgebieden. Plannen die het mogelijk maken op een verantwoorde manier gastvrij te zijn.

Terug naar situatie voor de huidige lockdown.
Wij willen zo snel mogelijk terug naar een situatie waarin wij elkaar kunnen treffen zonder ons zorgen te hoeven maken over corona. Dit is ons perspectief. In de stappen hier naartoe, is de eerste die wij willen zetten het versneld gefaseerd teruggaan naar de situatie vóór de huidige lockdown waarbij retail, horeca en cultuur open waren. Ook toen waren we in staat om met gezond verstand en goede maatregelen te zorgen voor een gastvrij en veilig winkelgebied. Het is belangrijk om zoveel mogelijk parallel open te gaan. Retail, horeca en cultuur versterken elkaar én de opening van deze sectoren draagt bij aan spreiding van bezoekers in tijd en over de beschikbare ruimte. In samenspraak met de sectoren willen we versneld ruimte bieden voor versoepeling. Daarbij willen wij niet bepaalde sectoren vertragen, maar iedereen versnellen. Daarbij is het logisch een onderscheid te maken tussen enerzijds doorstroom locaties en andere locaties / plekken waar de anderhalve meter afstand altijd te bewaren is, en anderzijds locaties waar dit lastig of onmogelijk is. Zo kan winkelen veilig. Dit hebben winkeliers volop bewezen. Zowel individueel als via winkeliersverenigingen. Ook de horeca is klaar voor een verantwoorde opening en heeft hier een routekaart voor gepresenteerd.

Tijdens de huidige lockdown bewijzen ondernemers zoals bakkers, slijters, drogisten en dierenspeciaalzaken al dat zij veilig open kunnen zijn. Winkels zijn immers doorstroom locaties en de anderhalve meter afstand is daarbij gewaarborgd. Het is nu tijd om de andere ondernemers ook de deuren weer te laten openen. Meer dan zeven op de tien ondernemers van wie de winkel nu gesloten is, geven aan het niet langer te redden. Wij kunnen dit lokale ondernemerschap niet missen. Hieraan gekoppeld doen wij een extra pleidooi voor de horeca, omdat de horecalocaties in de winkelgebieden eveneens een belangrijke rol vervullen voor de veiligheid in de vorm van spreiding in tijd en ruimte. Conform de routekaart coronamaatregelen van de Rijksoverheid kan de detailhandel open bij afnemende besmettingen en is er ook ruimte voor versoepelingen in de horeca, de cultuur en bij kappers. Waar afstand houden lastig is of waar een bezoeker langer aanwezig is, zorgen slimme oplossingen, zoals reserveren en triage (bijvoorbeeld via sneltesten aan de deur) dat gedeeltelijke openstelling op een veilige, verantwoorde en gastvrije wijze kan plaatsvinden. Klanten bewijzen dat zij zich strikt aan deze regels houden. Dat zien we in de winkels die nog wel geopend zijn.

Op 3 maart moet de volgende stap gezet worden. Die stap is dat ondernemers weer open kunnen. Onze dringende oproep namens initiatiefnemers, gemeenten, centrumorganisaties, winkeliersverenigingen en INretail is de ondernemers in retail, horeca en cultuur weer toe te staan te ondernemen.”

Als centrummanager schrijf ik graag over het wel en wee binnen dit kernwinkel- en verblijfsgebied aan de Maas. Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een mail naar Sjoerd van Heijster, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Einde column 12 Blerick-Centrum

naar boven...