fbpx

 Column Blerickse krant

Column 25 - Blerick-Centrum - 21-9-2021

Water & Winkels

Dinsdag kwam in het nieuws dat het verkeerslicht aan de Antoniuslaan mogelijk gaat verdwijnen. Dat heeft meteen veel stof doen opwaaien. Het is natuurlijk een druk verkeerspunt in het hart van Blerick. Daar waar we graag het water met de winkels verbinden, is de oversteek een belangrijk aandachtspunt. We zouden het er graag wat rustiger hebben. Ik begrijp dan ook de onrust die het weghalen van dit verkeerslicht met zich meebrengt. Er wordt af en toe hard gereden, net als op vele andere plekken. Kleine kinderen overzien het gevaar niet en voor ouderen voelt het als onveilig. Een onduidelijke en mogelijk gevaarlijke situatie vraagt dan ook niet om halve maatregelen. 

De problematiek rondom het verkeerslicht op die plek staat natuurlijk niet op zich. Alle verkeersstromen in de omgeving hebben invloed op elkaar. Waar de Baarlosestraat overgaat in de Pontanusstraat bijvoorbeeld, is het voor fietsers ook een gevaarlijke situatie. Voor de pastorie, daar waar het fietspad ineens overgaat naar de gewone weg, worden fietsers letterlijk afgesneden door het autoverkeer. Ga maar eens kijken hoe de wegmarkering daar loopt. Een zeer onwenselijke situatie. Wellicht is het hier beter om er slechts 1 rijbaan voor beide richtingen van te maken en twee brede fietspaden in afwijkende kleur ernaast te leggen. Dan blijft er ook nog voldoende ruimte voor de voetgangers op de stoep. Dit zou dan over de hele Pontanusstraat zo mogen zijn. En als we dat doortrekken naar de Antoniuslaan tot voorbij de Antoniuskerk, is de situatie in ieder geval een stuk overzichtelijker. Een verkeerstableau op deze plek zou er dan voor moeten zorgen dat de oversteek Helling - Koosterstraat ook dominanter en duidelijker is. Tegelijkertijd kan al ter hoogte van de Helmusweg het verkeer uit Baarlo en Hout-Blerick worden verleid om richting de Shakespearelaan af te buigen. Er ligt een mooie ring zonder verkeerslichten om het centrum, maar de automobilist wordt op dit moment niet verleid hier meer gebruik van te maken. Als we dan ook nog de parkeerplaatsen op deze route inzichtelijk maken en het bestemmingsverkeer in het centrum sneller naar de juiste plek laten rijden, komt het helemaal goed, toch?

Bovenstaande zaken zijn slechts gedachtenspinsels. Ik ben helemaal geen verkeersdeskundige en wil me er ook helemaal niet aan wagen. Ideeën van gebruikers van de openbare ruimte zijn echter zeer welkom, want de voetgangers en fietsers moeten zich vooral veilig en welkom voelen in hartje Blerick. Dus laten we vooral niet steen en been klagen over “die ambtenaere, ut zal waal ein centekwestie zien, wat ein koekwauzen, etc…” maar geef je onderbouwde mening op een plek waar deze gehoord wordt. Gemeente Venlo werkt al enige tijd aan de mobiliteitsvisie waar parkeren en verkeer ook aandacht krijgt. Er is uiteraard niemand die een onveilige plek wilt creëren. 

Samen vooruit!

Laten we samen kijken naar deze situatie. Het plan Samen Vooruit dat we onlangs aan het College van Burgemeester en Wethouders presenteerden vanuit Blerick-centrum, voorziet in een autoluw gebied op het traject Baarlosestraat-Pontanusstraat-Antoniuslaan. En ook het centrumplan met de ontwikkeling rondom het Laurentiusplein haakt hier op in. We willen de Antoniuslaan juist onderbreken door de Kloosterstraat te verbinden met de Helling. Niet alleen door bestrating, ook door de bomenrij in de Kloosterstraat te verlengen naar de Helling. Een echte verbinding tussen de Maas en de Kloosterstraat, tussen het water en de winkels. Waar voetgangers de baas zijn en auto’s te gast. Dat zou pas mooi zijn! Als het gebied rondom dit verkeerslicht in groter perspectief bekeken wordt en de complete herinrichting wordt aangepakt, krijgen we er een heel mooi en veilig stukje historisch Blerick voor terug. Laten we daar samen voor gaan! Samen de schouders eronder zetten: Samen vooruit! Wilt u het plan van Samen vooruit ontvangen, stuur dan even een berichtje.

Als centrummanager schrijf ik graag over het wel en wee binnen dit kernwinkel- en verblijfsgebied aan de Maas. Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een mail naar Sjoerd van Heijster, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Einde column 25 Blerick-Centrum

 

naar boven...